De regio

Piëmonte (letterlijk: aan de voet van de bergen) is de welvarende regio in het noordwesten van Italië, omringd door de Zwitserse, Franse en Italiaanse Alpen en de Apennijnen. De hoofdstad is Turijn, vroeger de hoofdstad van het Koninkrijk Italië. Het Huis van Savoye regeerde van 1861 tot 1946, toen Italië koos voor de republiek als staatsvorm.

Ondanks de enorme diversiteit van landschappen, natuurparken, meren en steden, is de streek niet erg toeristisch van karakter. Het authentieke leven voert hier de boventoon. Dat geldt zeker voor de Monferrato, waar u nog in alle rust kunt genieten van de ongereptheid van landschap en dorpen. Men spreekt wel eens van het “Toscane van het noorden”, als men de schoonheid van het landschap wil aanduiden. De gelijkenis is er zeker, maar het is kleinschaliger en veel minder druk. De bevolking leeft er ontspannen. Piëmonte en Toscane behoren tot de beste wijnstreken van Italië.

De omgeving van Tenuta Farinelli

Ongeveer 60 kilometer ten oosten van Turijn in de Basso Monferrato ligt Cella Monte, een prachtig dorpje van rond de 500 inwoners.

Vanuit Tenuta Farinelli zijn er heel leuke wandelingen te maken, die verrassend mooie vergezichten zullen opleveren. Niet voor niets is het landschap hier beschermd Unesco Werelderfgoed.
U vindt hier Pietra di Cantone en Infernot (ondergrondse kelders uitgehouwen in tufsteen).

Voor een eerste kennismaking loopt u omhoog naar Coppi en dan linksaf langzaam afdalen naar de ruïne òf rechtsaf door Coppi naar Belvedere lopen en via de kapel St Anna terug. Bij helder weer kijkt u ver, tot aan de Alpen en Apenijnen, maar sowieso geniet u van het bijzondere landschap.

Een wandeling naar de overkant brengt u in Cella Monte, als dorp zeer fotogeniek en met prachtige panorama’s. Of meteen door naar Castello d’Uviglie, met een mooi zicht op Rosignano.

In onze bibliotheek vindt u kaartmateriaal en beschrijvingen, boekjes of websites met informatie.

Steden, stadjes en dorpen

De belangrijkste stad is Torino en zeer de moeite waard, niet alleen om te shoppen! Als vroegere hoofdstad van het toenmalige koninkrijk Italië, heeft het een voorname stedenbouw en architectuur, met tal van bijzondere pleinen, galerijen en gebouwen. Op cultureel gebied is het een stad die u niet mag missen. Ook hier is het heerlijk om het authentieke leven van de bewoners te proeven en te bewonderen. Het is een elegante stad met allure.

Iets bescheidener zijn VercelliAsti of Casale Monferrato.
Of dicht in de buurt: het zeer charmante Moncalvo, de kleinste stad van Italië.
En prachtig gelegen dorpjes zoals Sala, Ottiglio, Treville, Olivola, Frasinello, Vignale. Alle met bijzondere positie in het landschap.

Een tochtje naar de Sacre Monte van Santuario di Crea (Unesco werelderfgoed) mag niet ontbreken, langs het kasteel van Cereseto. Misschien nog wat verder rijden richting Villa Deati?

Wandelingen door de wijngebieden: www.winetrekking.it

Torino